Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ














Η φίλη μας η Ζιζί είναι καταπληκτική μαγείρισσα! Γι' αυτό και είναι περίεργο πώς μέχρι τώρα δεν έχει συνεισφέρει παρά μόνο μία συνταγή στο blog μας για ρώσικη σαλάτα! Αυτό όμως σκοπεύουμε να το αλλάξουμε, ξεκινώντας από σήμερα με την πεντανόστιμη συνταγή της για ψητά καλαμάρια στο φούρνο, γεμιστά με τυριά, ντομάτα και ποικιλία μυρωδικών. Ελπίζουμε όσοι και όσες τη δοκιμάσετε να συμμεριστείτε το δικό μας ενθουσιασμό! Πρόκειται για ελαφρύ και αρωματικό πιάτο που αν το συνοδεύσετε με ρύζι έχετε ένα ολοκληρωμένο κύριο γεύμα!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 1 kg. καλαμάρια μεγάλου μεγέθους κατάλληλα για γέμισμα
Για τη γέμιση:
  • 2 μέτριες ντομάτες σε καρέ
  • 1 φρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 χούφτα κόλιαντρο ψιλοκομμένο (ή μαϊντανό)
  • 1 πιπεριά κέρατο σε καρέ
  • 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη (ή λίγο λιγότερη ξερή)
  • 2 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • 3 κ.σ. κατίκι (ή φέτα τριμμένη)
  • 200 gr. γραβιέρα πικάντικη σε μικρούς κύβους
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

  • 1/3 φλ. κρασί λευκό
  • Αλάτι
  • Ρίγανη (για το σερβίρισμα)
  • Πάπρικα (για το σερβίρισμα)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:
  1. Ξεχωρίζω τα κεφάλια και τα πλοκάμια από τα καλαμάρια. Τα ζεματάω σε βραστό νερό για 3'. Τα ψιλοκόβω.
  2. Αναμειγνύω τα πλοκάμια με όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης πολύ καλά (ΔΕΝ αλατίζω!). Γεμίζω προσεκτικά με αυτή τα καλαμάρια και κλείνω το άνοιγμά τους με μία οδοντογλυφίδα.
  3. Τοποθετώ τα καλαμάρια σε ταψί, περιχύνω με την όποια γέμιση έχει περισσέψει μαζί με το ζουμί της, προσθέτω το κρασί και αλατίζω ελαφρά τα καλαμάρια απ' έξω. Προσθέτω λίγο πιπέρι ακόμα και λίγο ελαιόλαδο και ψήνω στο φούρνο στους 200°C για 35'. Έπειτα παίρνω τη σάλτσα που θα έχει προκύψει στο ταψί και τη βράζω μόνη της μέχρι να μειωθεί ο όγκος της και να δέσει κάπως.
  4. Σερβίρω τα καλαμάρια πασπαλίζοντας με ρίγανη, πάπρικα και επιπλέον πιπέρι και φυσικά περιχύνοντας με άφθονη σάλτσα! Αν θέλω σερβίρω συνοδεύοντας με ρύζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου