Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ














Σήμερα χρησιμοποιούμε ένα από τα αγαπημένα μας θαλασσινά, το χταπόδι, για να μαγειρέψουμε ένα φαγητό καταπληκτικό! Τετριμμένη ίσως εισαγωγή για μια καταχώρηση συνταγής, αλλά μόνο αν δοκιμάσετε θα καταλάβετε ότι ούτε υπερβάλλουμε ούτε παινεύουμε το πιάτο με ιδιότητες που δεν το χαρακτηρίζουν! Πρόκειται για συνταγή πανεύκολη, αφού ουσιαστικά το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρονομετράτε τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να γίνει! Επιπλέον, ο συνδυασμός του χταποδιού με τις πατάτες δεν είναι και πολύ διαδεδομένος (απορούμε γιατί...), επομένως αξίζει η δοκιμή και για λόγους πρωτοτυπίας!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 1 χταπόδι (~1 kg.)
  • 1 kg. πατάτες σε ροδέλες
  • 1 φύλλα δάφνη
  • 3-4 σκ. σκόρδο χοντροκομμένο
  • 1/2 φλ. κρασί λευκό
  • 1 κ.γ. κάπαρη ξεπλυμένη σε νερό
  • 1 χούφτα μάραθο ψιλοκομμένο
  • Πιπέρι σε κόκκους
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Τοποθετούμε το χταπόδι σε κατσαρόλα μαζί με τη δάφνη και το πιπέρι και ανάβουμε το μάτι στο μέγιστο. Κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του για 10'. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και το αφήνουμε να σιγοβράσει για ακόμα 20'.
  2. Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα, το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και το τοποθετούμε σε γάστρα. Προσθέτουμε τα υγρά που έχουν περισσέψει στην κατσαρόλα μαζί με τη δάφνη και το πιπέρι, προσθέτουμε τις πατάτες, το κρασί, την κάπαρη και λίγο ελαιόλαδο, αλατίζουμε με φειδώ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50'. (Στο ενδιάμεσο ελέγχουμε να δούμε αν έχουν εξατμιστεί τα υγρά ώστε να προσθέσουμε αν χρειαστεί λίγο ζεστό νερό.) Έπειτα ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για ακόμα 10'. Τέλος, προσθέτω το μάραθο, λίγο ακόμα φρέσκο ελαιόλαδο, ανακατεύω καλά και σερβίρω!
  • Μπορείτε αντί για μάραθο να χρησιμοποιήσετε ρίγανη και αντί για πιπέρι, μπαχάρι ή και συνδυασμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου