Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014

ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ














Σήμερα μαγειρέψαμε για μια φίλη με κλειστό λαιμό... Τι καλύτερο από μία ζεστή σούπα; Και μάλιστα με ολόφρεσκα ψάρια κατευθείαν από τον ψαρά μας! Συνδυάσαμε, λοιπόν, πεσκανδρίτσα με μπακαλιάρο, αλλά δε φτιάξαμε τη συνηθισμένη μας ψαρόσουπα! Αντίθετα φτιάξαμε μια παραδοσιακή ψαρόσουπα που φτιάχνουν στη Μυτιλήνη με ντομάτα και τραχανά (αφού φυσικά πρώτα συμβουλευτήκαμε τη Μυτιληνιά φίλη μας Βάσω, ώστε να σιγουρευτούμε ότι όλα θα γίνουν όπως ακριβώς πρέπει)! Η Βάσω είναι γνωστή για τις πεντανόστιμες συνταγές της που έχουμε φιλοξενήσει στο blog μας (βλ. εδώ, εδώ και εδώ) και φυσικά ούτε εδώ θα μπορούσε να γίνει εξαίρεση! Η ψαρόσουπα από τη Μυτιλήνη είναι πεντανόστιμη, πρωτότυπη και φυσικά πανεύκολη! Πάμε να τη δώσουμε κατευθείαν στην ασθενή!

Υλικά:
Για το ζωμό:
  • 1 kg. πεσκανδρίτσα και μπακαλιάρο
  • 3 μεγάλα κλωνάρια σέλερι σε λεπτές ροδέλες
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 2 κ.σ. πιπέρι σε κόκκους
  • 10 καρδάμωμα
-----------------------------------------------------------------------  
  • 4 καρότα σε καρέ σε μέγεθος ζαριού
  • 1 μέτρια πατάτα σε καρέ σε μέγεθος ζαριού
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 180 gr. τραχανάς ξινός
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Γεμίζω μία μεγάλη κατσαρόλα νερό και βάζω μέσα τα ψάρια. Το σύνολο πρέπει να γεμίζει σχεδόν την κατσαρόλα. Ανάβω το μάτι στο μέγιστο και βράζω για 5' περίπου ξαφρίζοντας καλά. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά του ζωμού, αλατίζω και βράζω για 30' σε μέτρια φωτιά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα. Αφαιρώ τα ψάρια από το ζωμό. Σουρώνω το ζωμό σε λεπτή σίτα και πιέζω καλά όλα τα λαχανικά να βγάλουν όλο το ζουμί τους. Τα πετάω, καθώς δε μου χρειάζονται πλέον.
  2. Επαναφέρω το ζωμό στην κατσαρόλα, προσθέτοντας νερό αναλόγως πόσο αραιή θέλω τη σούπα μου (μπορεί να μην προσθέσω και καθόλου). Προσθέτω τις πατάτες, τα καρότα και τη ντομάτα, προσθέτω λίγο ελαιόλαδο και αφήνω να πάρει βράση για 5'. Προσθέτω τον τραχανά. Διορθώνω το αλάτι και βράζω για 15' περίπου (ανάλογα με τον τραχανά ο χρόνος μπορεί να διαφέρει - βράζω ανάλογα). Αν θέλω πολτοποιώ λίγα από τα λαχανικά μαζί με λίγο ζωμό και τα προσθέτω στη σούπα για να της δώσω ωραίο χρώμα και πιο πυκνή υφή.
  3. Σερβίρισμα: Ξεκοκαλίζω προσεκτικά τα ψάρια. Σερβίρω ένα πιάτο σούπα με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και προσθέτω σε αυτό λίγο ψαχνό από τα ψάρια.
  • Εξυπακούεται ότι η επιλογή των ψαριών είναι θέμα γούστου!
  • Μπορείτε φυσικά να αυξομειώσετε την ποσότητα των λαχανικών και του τραχανά, αναλόγως πόσα άτομα θα φάνε, πόσο αραιή θέλετε τη σούπα, πόσο ντοματένια θέλετε τη γεύση κλπ. Αρκεί η διαδικασία παρασκευής να είναι η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου