Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

«ΚΑΝΑΠΕΔΑΚΙΑ» ΑΠΟ ΠΑΣΤΕΛΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΟΥ















Η σημερινή συνταγή είναι μια μικρή έκπληξη! Πρόκειται για ένα γλυκό. Όπως είναι γνωστό γλυκά φτιάχνουμε σπάνια. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι δε μας αρέσουν! Κάθε άλλο! Απλώς η "ειδίκευσή" μας είναι στη μαγειρική. Όμως όταν υποπίπτει στην αντίληψή μας μία καλή συνταγή ζαχαροπλαστικής που ταυτόχρονα είναι και απλή και νόστιμη, ώστε να μπορούμε να τη φτιάξουμε με επιτυχία παρ' όλη τη σχετική έλλειψη εμπειρίας, πάντα τη συμπεριλαμβάνουμε στη συλλογή μας. Η πρότασή μας, λοιπόν, είναι μικρά γλυκίσματα-κεράσματα σαν καναπεδάκια με βάση από χειροποίητο παστέλι με κουκουνάρι και μία απλή κρέμα τυριού. Η γεύση τους είναι απλά εθιστική και το καλό είναι ότι μπορείτε να πειραματιστείτε με πάρα πολλά υλικά στη γαρνιτούρα, μέχρι να βρείτε το συνδυασμό που σας αρέσει περισσότερο! Εμείς τουλάχιστον μαζέψαμε την παρέα μας, τα φτιάξαμε, "παίξαμε" με τις διάφορες γεύσεις πειραματιζόμενοι και περάσαμε καταπληκτικά! Γιατί όχι κι εσείς;

Υλικά:
Για το παστέλι: 
  • 130 gr. μέλι
  • 130 gr. καστανή ζάχαρη
  • 30 gr. σιρόπι γλυκόζης
  • 200 gr. κουκουνάρι
Για την κρέμα τυριού: 
  • 100 gr. βούτυρο γάλακτος τύπου Κερκύρας
  • 100 gr. ανθότυρο
  • 100 gr. μανούρι
  • 200 gr. ζάχαρη άχνη 
Γαρνιτούρα: 
  • Σουσάμι
  • Μέλι 
  • Cranberries 
  • Ανανάς φρέσκος

Εκτέλεση:
  1. Για το παστέλι: Καβουρδίζω ελαφρά το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να βγάλει το άρωμά του. Βάζω σε κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη και το σιρόπι γλυκόζης και τα αφήνω να βράσουν για 3’ ανακατεύοντας. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το κουκουνάρι. Ανακατεύω καλά και απλώνω καλά το μείγμα σε λαδόκολλα. Το αφήνω να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.
  2. Για την κρέμα τυριού: Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη για 20’ περίπου μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο και να διπλασιαστεί σε όγκο. Προσθέτω τα τυριά και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να πάρω μια απαλή και ομοιογενή κρέμα.
  3. Σύνθεση: Σπάω το παστέλι σε μικρά παραλληλόγραμμα κομμάτια. Βάζω επάνω μία κουταλιά από την κρέμα τυριού (ή χρησιμοποιώ σακούλα ζαχαροπλαστικής και κορνέ για πιο όμορφο αποτέλεσμα) και γαρνίρω με ένα από τα προτεινόμενα υλικά ή με άλλο παρόμοιο της επιλογής μου.
  • Μπορώ να χρησιμοποιήσω όποιον ξηρό καρπό μου αρέσει (αλλά φυσικά και σουσάμι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου