Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ CRÉCY ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ (POTAGE CRÉCY À L' ORANGE)















Τελευταία ασχοληθήκαμε λίγο περισσότερο με τη γαλλική κουζίνα. Πρόκειται ίσως για την πιο σπουδαία κουζίνα της Ευρώπης με τεράστια παράδοση που ιδιαίτερα σε παλιότερες δεκαετίες είχε βρει πολύ μεγάλη απήχηση και στην Ελλάδα. Όμως, μιλώντας καθαρά υποκειμενικά, τα γαλλικά πιάτα δεν τα προτιμάμε γιατί κατά κανόνα έχουν πολλές θερμίδες, καθώς η χρήση του βουτύρου, του λαρδιού και της κρέμας γάλακτος είναι εκτεταμένη. Παρόλα αυτά υπάρχουν και συνταγές, όπως η σημερινή μας σούπα, που είναι υποδείγματα απλότητας και γεύσης! Είναι ουσιαστικά μια καροτόσουπα που έχει πάρει το όνομά της από μία (εκ των πολλών) πόλη της Γαλλίας ονόματι Κρεσύ, η οποία παράγει κατεξοχήν (τι άλλο;) καρότα! Τώρα βέβαια υπάρχουν πολλές πόλεις στη Γαλλία που παράγουν καρότα και ονομάζονται Κρεσύ... Αυτό το ζήτημα ας το λύσουν μεταξύ τους οι Γάλλοι... Φυσικά η βασική συνταγή της σούπας μας είναι γαλλική, αλλά το τελικό προϊόν έχει τις δικές μας πινελιές - και προφανώς, καθόλου κρέμα γάλακτος! Η ουσία είναι ότι πρόκειται για μία σούπα γλυκοφάγωτη, απλή και υγιεινότατη που πρέπει να τη δοκιμάσετε το συντομότερο!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 700 gr. καρότα σε χοντρές ροδέλες
  • 1 μικρή πατάτα σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1/4 κ.γ. μπαχάρι
  • 1/4 κ.γ. κύμινο
  • Χυμός από 1/2 πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. ξερός δυόσμος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω τα καρότα και την πατάτα και ανακατεύω να λαδωθούν καλά. Προσθέτω το κύμινο, το μπαχάρι, το χυμό του πορτοκαλιού και μπόλικο νερό να σκεπάζει καλά τα λαχανικά και βράζω για 30'. Προσθέτω το δυόσμο και πολτοποιώ τη σούπα μέχρι να πάρω ένα βελούδινο κρεμώδες αποτέλεσμα. Σερβίρω χλιαρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου