Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015

ΦΡΑΓΚΟΚΟΤΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΠΙΠΕΡΑΤΗ ΣΑΛΤΣΑ SUPRÊME ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ














Σήμερα αποφασίσαμε να κάνουμε την έκπληξη! Μαγειρέψαμε γαλλική κουζίνα! Δεν το κάνουμε σχεδόν ποτέ, όχι επειδή έχουμε κάτι εναντίον της, αλλά επειδή τα πιάτα της έχουν συνήθως πολλές θερμίδες και απαιτούν συχνά μερικές ιδιαίτερες τεχνικές που δε συνηθίζουμε στη δική μας κουζίνα. Όμως υπάρχει πάντα και η περίπτωση που θα ασχοληθούμε και με πιο παχυντικές και πιο δύσκολες συνταγές. Παράδειγμα η σημερινή. Φραγκόκοτα λεμονάτη στην κατσαρόλα με κλασική γαλλική σάλτσα suprême, με ολόκληρους κόκκους πολύχρωμου πιπεριού, αρωματισμένη φυσικά κατά τις δικές μας προτιμήσεις και με προσθήκη μανιταριών και πιπεριάς. Χρειάζεται λίγο χρόνο ενασχόλησης για να γίνει, αλλά το αποτέλεσμα είναι απλά συγκλονιστικό! Αξίζει να το δοκιμάσετε!

Υλικά:
  • 1 φραγκόκοτα σε μερίδες (~1-1,5 kg.)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5-6 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένα (χωριστά τα κοτσάνια από τα φύλλα)
  • 1 καρότο σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. κόκκους πιπέρι πολύχρωμο
  • 1,5 φλ. κρασί λευκό
  • Χυμός 1 λεμονιού
  • 1/2 πιπεριά Φλωρίνης σε ψιλά καρέ
  • 1/2 πιπεριά κέρατο σε ψιλά καρέ
  • 120 gr. μανιτάρια σε φετάκια
  • 1,5 κ.σ. αλεύρι
  • 150 ml. κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση light)
  • 2 κρόκους αβγού
  • 1 κ.γ. θρούμπι
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα κομμάτια της φραγκόκοτας μέχρι να ροδίσουν καλά απ' όλες τις μεριές. Τα αποσύρω. Προσθέτω το κρεμμύδι, τα κοτσάνια από το σέλινο, το καρότο και το πιπέρι. Σοτάρω μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι και να γυαλίσει. Ξαναπροσθέτω το κρέας στην κατσαρόλα και σβήνω με 1 φλ. κρασί. Βράζω για 2' περίπου και προσθέτω το λεμόνι, τους κόκκους πιπέρι, τη δάφνη και 1 lt. νερό περίπου. Βράζω σε μέτρια φωτιά για 45' περίπου μέχρι να γίνει το κρέας. Κρατάω κατά μέρος το κρέας και όλο το ζουμί της κατσαρόλας όπως είναι χωρίς να το σουρώσω, αλλά πετάω τις δάφνες.
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σοτάρω τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνω και σβήνω με 1/2 φλ. κρασί. Μόλις εξατμιστεί όλο τα αποσύρω από τη φωτιά.
  3. Χτυπάω τους κρόκους με την κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψουν. Στην κατσαρόλα που μαγείρεψα το φαγητό προσθέτω λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτω το αλεύρι. Το ανακατεύω γρήγορα με σύρμα να ομογενοποιηθεί και να ψηθεί για 1'-2'. Δε θέλω να σκουρύνει πολύ. Προσθέτω το ζουμί του φαγητού και συνεχίζω το ανακάτεμα. Προσθέτω το θρούμπι και το τζίντζερ. Τέλος προσθέτω τους χτυπημένους κρόκους σιγά σιγά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα και βράζω για λίγο μέχρι να δέσει η σάλτσα και να γίνει σχετικά παχύρρευστη. Έπειτα προσθέτω τα φύλλα του σέλινου και τα σοταρισμένα μανιτάρια και πιπεριές. Ξαναβάζω το κρέας στην κατσαρόλα και ανακατεύω απαλά να αναμιχθεί καλά με τη σάλτσα.
  4. Σερβίρω στο πιάτο συνοδεύοντας με ένα πιλάφι, με βραστά λαχανικά περασμένα με λίγο βούτυρο από το τηγάνι ή με όποιο άλλο συνοδευτικό μου αρέσει.
  • Φυσικά η συνταγή μπορεί να μαγειρευτεί και με κανονικό κοτόπουλο. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε οπωσδήποτε φραγκόκοτα. 

2 σχόλια: