Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ













Επιτέλους μετά από μήνες καθυστέρηση οι αγαπημένοι μου λουκουμάδες παίρνουν τη θέση που τους αξίζει στις συνταγές μου! Είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά, αλλά μέχρι τώρα υπήρχε ένα πρόβλημα στη συνταγή... Οι λουκουμάδες απορροφούσαν πολύ λάδι κατά το τηγάνισμα και άφηναν μια βαριά επίγευση που δεν ήταν ευχάριστη. Ταυτόχρονα γίνονταν και βαριοί για το στομάχι. Όμως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, καθώς η συνταγή που έφτιαξα σήμερα προέρχεται από επαγγελματία ζαχαροπλάστη (copyright δεν υπάρχει φυσικά) και επιπλέον είναι δοκιμασμένη επανειλημμένως, ώστε να είμαι βέβαιος ότι λειτουργεί όπως πρέπει. Οι λουκουμάδες είναι αφράτοι, ελαφριοί, "στεγνοί" από λάδι, πεντανόστιμοι και πανεύκολοι! Μαζέψτε την παρέα σας, φτιάξτε τους και θα με θυμηθείτε!

Υλικά:
  • 250 gr. νερό
  • 12 gr. ζάχαρη
  • 6 gr. ξηρή μαγιά
  • 2 βανιλίνες
  • 30 gr. ηλιέλαιο
  • 3 πρέζες κανέλα
  • 2 gr. αλάτι
  • 270 gr. αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο σε λεπτό κόσκινο
  • Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Για τη γαρνιτούρα
  • Κανέλα
  • Καρυδόψιχα ψιλοτριμμένη
  • Μέλι

Εκτέλεση:
  1. Ανακατεύω τα 6 πρώτα υλικά σε μία μπασίνα με έναν αβγοδάρτη μέχρι να λιώσει η μαγιά και η ζάχαρη και προσθέτω το αλάτι και το αλεύρι. Ανακατεύω το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί, το σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 30') σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Ζεσταίνω μπόλικο ηλιέλαιο σε μια κατσαρόλα. Πιάνοντας το μείγμα με το ένα χέρι "κόβω" λουκουμάδες με λαδωμένο κουτάλι και τους ρίχνω κατευθείαν μέσα στο λάδι. Η ποσότητα μίγματος για κάθε λουκουμά δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1/2 κ.σ.. Τηγανίζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν χρυσοκαφέ χρώμα. Τους βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνω να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.
  3. Περιχύνω με μέλι που έχω ζεστάνει ελαφρά ώστε να έρθει σε ρευστή μορφή και πασπαλίζω με την καρυδόψιχα και λίγη κανέλα. Όλες οι ποσότητες κατά το δοκούν.
  • Μπορείτε επίσης να σιροπιάσετε τους λουκουμάδες όπως ακριβώς το μπακλαβά (οπωσδήποτε με ζεστό το σιρόπι) ή να τους φάτε με πραλίνα φουντουκιού, λιωμένη σοκολάτα ή/και παγωτό! Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου