Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015

ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ PARMENTIER ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ (POTAGE PARMENTIER AU GINGEMBRE)













Ο Αντώνιος-Αυγουστίνος Παρμαντιέ ήταν ένας Γάλλος επιστήμονας ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εισαγωγή της πατάτας στο διαιτολόγιο των Γάλλων κατά τον 18ο αιώνα. Έως τότε η πατάτα χρησιμοποιούνταν στη Γαλλία μόνο ως τροφή για τα γουρούνια. Ο Παρμαντιέ πρωτοέφαγε την πατάτα όντας αιχμάλωτος των Πρώσων κατά τον Επταετή Πόλεμο (1754-1763), σε φυλακή της Πρωσίας. Αργότερα προέκρινε τη χρήση της πατάτας ως τροφή για ασθενείς με δυσεντερία και έπειτα ξεκίνησε εκστρατεία για τη γενικευμένη χρήση της ως εξαιρετικό διατροφικό προϊόν. Έτσι, σήμερα στη Γαλλία, προς τιμήν του, υπάρχουν διάφορα πιάτα με κύριο συστατικό την πατάτα που έχουν πάρει το όνομά τους από τον Παρμαντιέ. Ένα από αυτά είναι η σημερινή σούπα μας την οποία συστήνουμε ως νόστιμο και φινετσάτο ορεκτικό. Πρόκειται για δική μας παραλλαγή στην αυθεντική συνταγή που θεωρούμε πως θα σας ενθουσιάσει!

Υλικά:
  • 500 gr. πατάτες & γλυκοπατάτες σε κύβους (αναλογία 2:1 περίπου)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο (~2 cm.)
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κόλιαντρο ξερό
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 50 ml. κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση light)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι άσπρο
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω τις πατάτες και ανακατεύω να λαδωθούν καλά. Προσθέτω τα μπαχαρικά και μπόλικο νερό να σκεπάζει καλά τις πατάτες και βράζω για 25'. Προσθέτω την κρέμα γάλακτος και πολτοποιώ τη σούπα μέχρι να πάρω ένα βελούδινο κρεμώδες αποτέλεσμα. Σερβίρω χλιαρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου