Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2015

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΦΡΑΝ














Η σημερινή μας συνταγή αποδεικνύει πώς με απλά υλικά μπορεί να δημιουργηθεί ένα πιάτο εξαιρετικής έμπνευσης και νοστιμιάς! Είχαμε στο ντουλάπι μας ένα κριθαράκι ζυμωμένο με κατσικίσιο γάλα από ένα μικρό παραγωγό και στο ψυγείο μας διάφορα λαχανικά. Επίσης πεντανόστιμο τυρί Σαν Μιχάλη από τη Σύρο! Τι φτιάχνουμε με όλα αυτά; Ένα καταπληκτικό κριθαρότο (εκ του ριζότο) αρωματισμένο με κρόκο Κοζάνης και θρούμπι, που μας ξετρέλανε! Είναι μια σχετικά εύκολη λύση, αν δεν έχετε κάτι προγραμματισμένο, και σίγουρα θα το ευχαριστηθείτε ιδιαίτερα!

Υλικα:
  • 500 gr. κριθαράκι
  • 1 μελιτζάνα σε καρέ
  • 3 κολοκύθια σε καρέ
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρέ
  • 1 πιπεριά κέρατο σε καρέ
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 1 καλή πρέζα από ίνες σαφράν
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1,5 κ.σ. θρούμπι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 μεγάλη χούφτα τριμμένο Σαν Μιχάλη (ή κάποια γραβιέρα)
  • Χυμός 1/2 λάιμ
  • 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Μουλιάζω το σαφράν σε 1 φλ. ζεστό νερό για λίγα λεπτά. 
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω κατά σειρά τα κρεμμύδια, τα καρότα και τις πιπεριές και μόλις λαδωθούν καλά και αρχίσουν να μαλακώνουν προσθέτω τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια. Συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν και αυτά ελαφρώς και προσθέτω το σκόρδο. Μόλις βγάλει το άρωμά του προσθέτω το κριθαράκι και ανακατεύω να λαδωθεί καλά. Προσθέτω το κύμινο και τον κουρκουμά. Ανακατεύω και σβήνω με το κρασί. Προσθέτω το νερό που μουλιάζει το σαφράν και λίγο λίγο ζεστό νερό, ανακατεύοντας διαρκώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφήσει το κριθαράκι αρκετό υγρό και να μαλακώσει (πρέπει όμως να κρατάει στο δόντι). Προσθέτω το θρούμπι, το βούτυρο και το τυρί και ανακατεύω μέχρι να λιώσουν. Τέλος, προσθέτω το μαϊντανό και σερβίρω αμέσως, ζεστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου