Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

ΡΟΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ ΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑΤΟ ΠΟΥΡΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ













Όταν έχω χρόνο και κέφι, είναι πραγματική απόλαυση να ασχολούμαι με τη μαγειρική και να δημιουργώ δικές μου συνταγές! Και η απόλαυση είναι ολοκληρωμένη φυσικά, όταν η συνταγή πετυχαίνει και την απολαμβάνω με την παρέα μου! Μια συνταγή δικής μου έμπνευσης, λοιπόν, είναι η σημερινή! Προμηθεύτηκα κιμά από φιλέτο κοτόπουλου και έφτιαξα ένα ρολό αρωματισμένο με μαστίχα και μαντζουράνα το οποίο το σέρβιρα με μια σάλτσα πορτοκαλιού με κορεάτικη πάστα καυτερής πιπεριάς (gochujang) που προμηθεύτηκα στην τελευταία μου επίσκεψη σε ασιατικό supermarket. Ο συνδυασμός τους αποδείχτηκε απόλυτα ταιριαστός και συνοδεύοντας το σύνολο με έναν αρωματικό πουρέ από κόκκινη γλυκοπατάτα, απολαύσαμε ένα θρεπτικότατο και πολύ αρωματικό γεύμα! Και με πολύ μικρό κόπο, αφού όπως θα διαπιστώσετε η συνταγή δεν έχει καμία δυσκολία στην εκτέλεσή της! Καλά μαγειρέματα!

Υλικά:
Για το ρολό: 
  • 500 gr. κιμάς κοτόπουλου 
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο 
  • 3 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • 1,5 φλ. νιφάδες βρόμης αλεσμένες στο multi (ή έτοιμο αλεύρι βρόμης - εναλλακτικά κατάλληλη ποσότητα ψωμιού μουλιασμένου και στυμμένου)
  • 1 αβγό
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 1/2 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. μαντζουράνα
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Χυμός 3 πορτοκαλιών
  • 1 γεμάτη κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1,5 κ.σ. gochujang (ή 1 πιπεριά Φλωρίνης ψημένη και πολτοποιημένη και 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν ή οποιαδήποτε πάστα καυτερής πιπεριάς βρείτε - υπάρχουν αρκετές)
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι
  • 1,5 κ.σ. βούτυρο
Για τον πουρέ:
  • 4 μεγάλες γλυκοπατάτες
  • Χυμός 1 μικρού πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Ρολό: Αναμιγνύω τα υλικά του κιμά και φτιάχνω ρολό. Το διπλώνω σε λαδόκολλα σαν καραμέλα και το βάζω σε ταψί στο οποίο προσθέτω 2-3 δάχτυλα νερό. Ψήνω στους 180°C για 1 h.
  2. Σάλτσα: Αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά εκτός από το κρεμμύδι, το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει καλά. Προσθέτω το μείγμα της σάλτσας και βράζω μέχρι να μειωθεί ο όγκος του στο 1/3 της αρχικής ποσότητας. Προσθέτω το βούτυρο, σβήνω το μάτι και ανακατεύω μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  3. Πουρές: Ταυτόχρονα με το ρολό βάζω στο φούρνο, όπως είναι αξεφλούδιστες τις γλυκοπατάτες και τις ψήνω επίσης για 1 h. Θα γίνουν μαζί με το ρολό. Τις αφήνω να κρυώσουν και τις αναμειγνύω καλά με όλα τα υπόλοιπα υλικά δουλεύοντάς τα με έναν αβγοδάρτη, μέχρι να πάρω ένα ομοιογενές αποτέλεσμα.
  4. Σερβίρω το ρολό μαζί με τον πουρέ και περιχύνω με λίγες κουταλιές από τη σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου