Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΑΤΖΙΝ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ (طاجين الدجاج مع الحمص)














Ορισμένες φορές οι πιο καλές ιδέες μπορεί να προκύψουν στα πιο απροσδόκητα μέρη. Παράδειγμα το φαγητό που απόλαυσα σήμερα! Πρόκειται για συνταγή που βρήκα (όχι σε αυτή ακριβώς τη μορφή) σε διαφημιστική καταχώρηση εταιρείας που κατασκευάζει τεχνητά αρωματικά για τη μαγειρική (δε χρειάζεται καν να αναφέρω τι είδους είναι αυτά). Είδα, λοιπόν, στο χαρτί, μια εξαιρετική ιδέα συνταγής από το Μαρόκο, αρωματισμένη με το προϊόν της εταιρείας. Φυσικά, το παράβλεψα εντελώς και πρόσθεσα δικά μου υλικά, διαφοροποίησα τη διαδικασία παρασκευής και δημιούργησα το πιάτο που παρουσιάζω! Ένα πιάτο τατζίν, εξαιρετικά θρεπτικό, αλλά και πικάντικο! Για όσους δε γνωρίζουν, το τατζίν είναι το παραδοσιακό πήλινο φουρνάκι που χρησιμοποιείται κατά κόρον στη μαροκινή κουζίνα, στο οποίο το φαγητό μαγειρεύεται σε σιγανή φωτιά για πολλή ώρα. Εγώ που δε διαθέτω τατζίν στο σπίτι, άλλες φορές χρησιμοποιώ γάστρα και άλλες κατσαρόλα. Σήμερα χρησιμοποίησα κατσαρόλα. Εσείς μπορείτε να δοκιμάσετε και τη γάστρα. Το αποτέλεσμα έτσι κι αλλιώς είναι εξαιρετικό!

Υλικά:
  • 1 kg. μπούτια κοτόπουλου χωρίς την πέτσα
  • 400 gr. ρεβίθια μουλιασμένα για 10 ώρες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά κέρατο σε μέτρια καρέ
  • 400 gr. ντομάτα σε καρέ
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • 2 μικρά ξυλαράκια κανέλας
  • 1 κ.σ. ρας ελ χανούτ (*)
  • 2 κ.σ. gochujang (*)
  • 4 κ.σ. μαύρες σταφίδες
  • 2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό χωρίς αλάτι για 30', ξαφρίζοντας καλά. Πρέπει να έχουν μισομαλακώσει. Θα ξαναβράσουν μαζί με το κρέας και τη σάλτσα. Αν δεν είναι πολύ βραστερά, συνεχίζω το βράσιμο μέχρι να φτάσουν στο σημείο που θέλω. Τα φυλάω μαζί με το ζουμί τους.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει απ' όλες τις μεριές. Το αφαιρώ και προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, την πιπεριά και την κανέλα. Τα σοτάρω μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτω το κύμινο, τον κουρκουμά και το ρας ελ χανούτ μαζί με 2-3 κ.σ. νερό (για να μην κολλήσουν στην κατσαρόλα) και ανακατεύω καλά. Προσθέτω ξανά το κοτόπουλο και ανακατεύω ακόμα μια φορά, για να αναμιχθεί και αυτό με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτω τη ντομάτα, τα ρεβίθια (μαζί με το νερό που έβρασαν, έως το σημείο που μόλις καλύπτει το φαγητό) και το gochujang. Βράζω σε μέτρια φωτιά για 45'. Προσθέτω τις σταφίδες και βράζω ακόμα 15'. Σε αυτό το σημείο αλατίζω. 2'-3' πριν κλείσω το μάτι προσθέτω και το δυόσμο. Αφήνω το φαγητό να σταθεί και να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρω.
  • (*) Το ρας ελ χανούτ είναι ένα Μαροκινό μείγμα μπαχαρικών το οποίο θα βρείτε σε καταστήματα με μπαχαρικά. Το gochujang είναι πάστα καυτερής πιπεριάς κορεάτικης προέλευσης. Κανονικά χρειάζεστε χαρίσα που είναι ένα αντίστοιχο προϊόν μαροκινής προέλευσης. Αυτά τα προϊόντα θα τα βρείτε σε ασιατικά καταστήματα. Παρόλα αυτά, οποιαδήποτε πάστα καυτερής πιπεριάς (γιατί υπάρχουν και ελληνικές) είναι κατάλληλη. Απλώς ρυθμίστε την ποσότητα ανάλογα με το πόσο καυτερό είναι το προϊόν που χρησιμοποιείτε και τις γευστικές σας προτιμήσεις. Αν δε σας αρέσουν καθόλου τα καυτερά μπορείτε να την παραλείψετε τελείως και να την αντικαταστήσετε με 2 κ.σ. γλυκιά πάπρικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου