Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ΣΠΙΤΙΚΟ CHEESEBURGER















Σήμερα είπα να το ρίξω έξω και να φάω κάτι «βρώμικο»! Έβαλα στην άκρη την υγιεινή διατροφή και αποφάσισα να φάω burger. Όμως δεν το παρήγγειλα απ' έξω, ούτε πήγα κάπου να το φάω. Αντίθετα, έκανα όλη την παρασκευή του burger στο σπίτι, από την αρχή μέχρι το τέλος! Αυτό σημαίνει, τα μπιφτέκια, τη γέμιση, τη σάλτσα barbecue, ακόμα και το ψωμί! Το αποτέλεσμα δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τα burger που θα τρώγατε στα καλύτερα μπεργκεράδικα της πόλης! Και ξέρετε κάτι; Δεν είναι καθόλου δύσκολο! Εγώ, λοιπόν, θα σας πω πώς ακριβώς το έφτιαξα και εσείς διαλέξτε τι απ' όλα θα φτιάξετε και τι θα πάρετε έτοιμο! Ετοιμαστείτε όμως για πολύ φαγητό!

Υλικά:
Για τα μπιφτέκια:
  • 500 gr. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 μεγάλη χούφτα καλαμπόκι
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 αβγό
  • 1 κ.γ. μπαχάρι
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα (ή κανονική γλυκιά)
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός και 1/2 κ.γ. κόλιαντρος ξερός σκόνη)
  • 1/2 φλ. τριμμένη φρυγανιά (ή όσο χρειαστεί)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο
Για το ψωμί:
  • 500 gr. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
  • 300 ml. γάλα χλιαρό
  • 8 gr. ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. σπόροι γλυκάνισου
  • 1 κ.σ. χαρουπόμελο
  • Σουσάμι (για πασπάλισμα)
  • Λίγο ελαιόλαδο
-----------------------------------------------------------------
  • Καραμελωμένα κρεμμύδια (βλ. συνταγή εδώ)
  • Σάλτσα BBQ (βλ. συνταγή εδώ)
  • Μπέικον σε φέτες
  • Τυρί cheddar σε φέτες
  • Πατάτες τηγανιτές (*)
Εκτέλεση:
  1. Μπιφτέκια: Ζυμώνω καλά όλα τα υλικά και πλάθω μπιφτέκια (βγαίνουν περίπου 8 μπιφτέκια μετρίου μεγέθους). Τα βάζω σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνω στο φούρνο στους 200°C για 25' λεπτά. 2'-3' πριν τα βγάλω απ' το φούρνο τοποθετώ επάνω τους από μία φέτα τυρί cheddar, ώστε να λιώσει. Επίσης για να εκμεταλλευτώ το φούρνο βάζω στη λαμαρίνα μαζί με τα μπιφτέκια και μερικές φέτες μπέικον να ψηθούν ταυτόχρονα, ώστε να αποβάλλουν το λίπος τους και να γίνουν τραγανές.
  2. Ψωμί: Διαλύω τη μαγιά και τη ζάχαρη στο γάλα σε μία λεκάνη και αρχίζω να προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας για να ενσωματωθεί. Όταν προσθέσω όλο το αλεύρι, προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το σουσάμι) και ζυμώνω μέχρι να πάρω μία ζύμη που δε θα κολλάει στα χέρια (αυτή τη διαδικασία μπορώ να την κάνω και στον κάδο του μίξερ με τον κατάλληλο γάντζο ζυμώματος - θα χρειαστεί περίπου 7'-8' σε χαμηλή ταχύτητα). Ανάλογα την ποιότητα του αλεύρου μπορεί να χρειαστεί να προσθέσω είτε λίγο αλεύρι είτε λίγο γάλα. Αφήνω τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα και να διπλασιαστεί περίπου σε όγκο, «πουδραρισμένη» με λίγο αλεύρι και σκεπασμένη με μεμβράνη. Στη συνέχεια τη χωρίζω σε 6 κομμάτια και τα ζυμώνω σε μπάλες. Τις αφήνω να "ξεκουραστούν" κι αυτές με τον ίδιο τρόπο για 30'. Βρέχω τα ψωμάκια εξωτερικά και πασπαλίζω με το σουσάμι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, για 20'-25' περίπου. Είναι έτοιμα όταν τα χτυπήσω στη βάση τους και κάνουν υπόκωφο ήχο (σαν καμπάνα).
  3. Σερβίρισμα: Κόβω στη μέση ένα ψωμάκι, και τοποθετώ επάνω στο κάτω κομμάτι του λίγα καραμελωμένα κρεμμύδια. Βάζω επάνω ένα μπιφτέκι με το τυρί του, περιχύνω λίγη σάλτσα BBQ και τελειώνω με 2 φέτες μπέικον. Σκεπάζω με το δεύτερο κομμάτι του ψωμιού και σερβίρω με πατάτες τηγανιτές περιχυμένες και αυτές με σάλτσα BBQ.
  • (*) Ένας εναλλακτικός τρόπος να φτιάξετε τις πατάτες είναι να τις τοποθετήσετε σε λαδόκολλα, να ρίξετε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και καπνιστή πάπρικα και να τις ψήσετε στο φούρνο ταυτόχρονα και στον ίδιο χρόνο με τα μπιφτέκια, ώστε να γλιτώσετε και χρόνο και σκεύη! Σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν οι πατάτες μαγειρεμένες με αυτόν τον τρόπο, από τις κανονικές τηγανιτές πατάτες! Γλιτώνετε ταυτόχρονα και αρκετές θερμίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου