Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ














Με τις μεγάλες κίτρινες κολοκύθες μπορούμε να φτιάξουμε πάμπολλες νόστιμες συνταγές. Από κολοκυθοκεφτέδες, σούπες και πουρέδες μέχρι γλυκές και αλμυρές πίτες! Η δική μας όμως πρόταση σήμερα αφορά ένα κριθαρότο το οποίο μπορεί να σερβιριστεί ως πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι, αλλά και ως κύριο φαγητό. Είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του και ακολουθεί τους γενικούς κανόνες παρασκευής ενός ριζότο, με τη διαφορά ότι εμείς δεν προσθέσαμε καθόλου βούτυρο στο τελείωμα. Το μυστικό του χυλώματος στη συγκεκριμένη περίπτωση βρίσκεται στην τριμμένη κολοκύθα που έχει λιώσει όσο μαγειρεύεται το κριθαράκι, δίνοντάς του επιπλέον και βαθιά γεύση! Καλή όρεξη!

Υλικά:
  • 250 gr. κριθαράκι μέτριο
  • 200 gr. κίτρινη κολοκύθα τριμμένη
  • 200 gr. κίτρινη κολοκύθα σε κυβάκια μεγέθους ζαριού
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο (~ 3 cm.)
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 φλ. κρασί λευκό
  • 1/2 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 χούφτα δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2,5 κ.σ. γραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι άσπρο
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, ψήνω τα κυβάκια της κολοκύθας μέχρι να μαλακώσουν (αλλά να κρατάνε ελαφρώς) και να ροδίσουν, αλατίζοντας ελαφρά. Τα βάζω στην άκρη.
  2. Σε ανοιχτή κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι και το τζίντζερ μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτω την τριμμένη κολοκύθα και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει κι αυτή καλά. Προσθέτω το κριθαράκι, το κύμινο, τον κουρκουμά και την καπνιστή πάπρικα και ανακατεύω μέχρι να λαδωθεί καλά το κριθαράκι και να αναμιχθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Σβήνω με το κρασί και μόλις το πιει το κριθαράκι, ξεκινάω να προσθέτω ζεστό νερό, λίγο λίγο κάθε φορά, χαμηλώνοντας τη φωτιά στο μέτριο, με τρόπο τέτοιο ώστε όταν απορροφάει το κριθαράκι το υγρό που έχω ρίξει, να προσθέτω την επόμενη δόση ανακατεύοντας διαρκώς (θα χρειαστεί περίπου 750 ml. ζεστό νερό). Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνω. Όταν διαπιστώσω ότι το κριθαράκι χύλωσε και έβρασε, αλλά ακόμα ο κόκκος κρατάει στο κέντρο του, αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το μαϊντανό, το δυόσμο και τη γραβιέρα. Ανακατεύω καλά να λιώσει.
  3. Σερβίρω αμέσως καυτό προσθέτοντας επάνω λίγα από τα κυβάκια σοταρισμένης κολοκύθας που έχω φυλάξει. Εναλλακτικά μπορώ να τα ανακατέψω και αυτά μέσα στο κριθαράκι, προσέχοντας όμως να μην το παρακάνω και τα λιώσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου