Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015

ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΜΕ ΚΥΜΙΝΟ ΚΑΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ














Η απλή και ταπεινή παραδοσιακή ρεβιθάδα μέχρι τώρα δεν είχε βρει θέση στο blog μας. Άλλο ένα σφάλμα που διορθώνουμε σήμερα με καθυστέρηση! Όμως πειράξαμε ελαφρώς τη συνταγή προσθέτοντας λίγα μπαχαρικά, σε ποσότητα όμως που να μην αλλάζουν καθοριστικά τη γεύση που αποτελεί την ταυτότητα αυτού του εξαιρετικού φαγητού! Παραδοσιακή ρεβιθάδα, λοιπόν, με μια μικρή αναβάθμιση!

Υλικά:
  • 500 gr. ρεβίθια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
  • 1 κ.γ. κόλιαντρος σκόνη
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • Χυμός 1 λεμονιού
  • 2,5 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Καυτερό μπούκοβο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Γεμίζω μια κατσαρόλα με 2 lt. νερό περίπου, προσθέτω τα ρεβίθια και ανάβω το μάτι. Βράζω για 30' ξαφρίζοντας το νερό. Έπειτα προσθέτω το κύμινο, τον κόλιαντρο, το τζίντζερ, τη δάφνη και το κρεμμύδι. Βράζω για ακόμα 25'. Έπειτα προσθέτω λίγο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνω και αφήνω να βράσει η σούπα για ακόμα 5'. Έπειτα πολτοποιώ λίγα απ' τα ρεβίθια μαζί με ζουμί από την κατσαρόλα και τα ρίχνω ξανά στη σούπα για να χυλώσει ελαφρώς. Σερβίρω ζεστή προσθέτοντας αν θέλω λίγο καυτερό μπούκοβο.
  • Αν θέλω μπορώ να μην πολτοποιήσω ρεβίθια, αλλά να δέσω τη σούπα με λίγο αλεύρι αφού το διαλύσω στο χυμό λεμονιού, το προσθέσω στην κατσαρόλα και το αφήσω να βράσει για λίγο. Επίσης, το πόσο αραιή τη θέλω μπορώ να το ρυθμίσω προσθέτοντας ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του βρασίματος κατά το δοκούν.

1 σχόλιο: