Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ












Τα λαζάνια είναι ένα είδος ζυμαρικού πολύ δημοφιλές, γιατί έχει το πλεονέκτημα (τουλάχιστον στην εμπορική του μορφή που βρίσκουμε στα καταστήματα) να μη χρειάζεται βράσιμο πριν τη χρήση. Η προέλευσή τους, προφανώς, είναι ιταλική και πάντα ψήνονται στο φούρνο σε στρώσεις, με σάλτσες, κρέας και διάφορα άλλα υλικά. Προέρχονται από τη Νάπολι, αλλά υπάρχει μια ενδιαφέρουσα θεωρία που λέει πως το όνομά τους προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "λάγανον" (εξ' ου και "λαγάνα"), το οποίο ήταν ένα είδος ζυμαρικού. Όπως και να 'χει, εμείς σήμερα φτιάξαμε λαζάνια με κιμά και λαχανικά, αρωματισμένο με διάφορα μυρωδικά και τα καταευχαριστηθήκαμε. Επομένως, μοιραζόμαστε μαζί σας τη συνταγή μας!

Υλικά:
  • 250 gr. λαζάνια
  • 500 gr. κιμάς
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3 καρότα σε καρέ
  • 1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης σε καρέ
  • 1 μικρή πιπεριά κέρατο σε καρέ
  • 1 χούφτα αρακάς
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 500 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.γ. δυόσμος ξερός
  • 1 κ.γ. μαντζουράνα
  • 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη (ή 1 κ.σ. ξερή)
  • 1 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός)
  • 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 180 gr. τριμμένο ρεγκάτο (ή άλλο τυρί της αρεσκείας μου)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τις πιπεριές και τα καρότα για 1'-2'. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο. Συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν καλά και προσθέτω τον κιμά. Ανακατεύω μέχρι να "σπάσει" καλά και να αλλάξει χρώμα. Σβήνω με το κρασί, βράζω για 2'-3' και προσθέτω τον αρακά και τη ντομάτα, καθώς και λίγο νερό. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω το δυόσμο και τη μαντζουράνα και μια πρέζα ζάχαρη και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 25'. Τέλος προσθέτω τη ρίγανη, τον κόλιαντρο και τα ντοματίνια, ανακατεύω και κατεβάζω από τη φωτιά. (Ο κιμάς πρέπει να είναι σχετικά ζουμερός, γιατί θα μπει στο φούρνο μαζί με τα λαζάνια, τα οποία χρειάζονται την υγρασία για να μαλακώσουν και να βράσουν).
  2. Σε ταψί για το φούρνο τοποθετώ σε στρώσεις κατά σειρά: κιμά-λαζάνια-κιμά-τυρί-λαζάνια-κιμά-τυρί. Σχηματίζω δηλαδή δύο στρώματα με υλικά. Ψήνω στο φούρνο στους 200°C για 20'-25'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου