Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ

 












Ο καλύτερος επίλογος ενός νόστιμου γεύματος είναι ένα ωραίο γλυκό! Σε αυτό δε διαφωνεί κανείς! Ένα από τα πλέον δημοφιλή γλυκά τον τελευταίο καιρό είναι η σοκολατόπιτα! Σε ποιον δεν αρέσει άλλωστε η σοκολάτα; Συνήθως η εκδοχή της σοκολατόπιτας που συναντάμε είτε σε ζαχαροπλαστεία είτε σε εστιατόρια είναι η σιροπιασμένη μορφή η οποία πολλές φορές παραέχει σιρόπι, με αποτέλεσμα να μας «λιγώνει». Η συνταγή που έφτιαξα εγώ όμως, δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Είναι ουσιαστικά μια σοκολατόπιτα-κέικ η οποία διατηρεί υγρασία στο κέντρο της και είναι όσο γλυκιά πρέπει! Αν μάλιστα τη συνοδεύσετε, ως συνήθως, με παγωτό καϊμάκι (ή βανίλια ή ακόμα και καρύδα) θα έχετε μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία. Προσοχή μόνο στις θερμίδες...

Υλικά:
  • 250 gr. ζάχαρη
  • 180 gr. βούτυρο
  • 70 gr. φυτική μαργαρίνη
  • 250 gr. αβγά
  • 100 gr. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 50 gr. κακάο κοσκινισμένο
  • 250 gr. αμύγδαλο ανάλατο

Εκτέλεση:
  1. Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί και την αφήνω να χλιάνει.
  2. Χτυπάω στο multi το αμύγδαλο μέχρι να γίνει πούδρα.
  3. Χτυπάω τη ζάχαρη, το βούτυρο και τη μαργαρίνη στο μίξερ μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο και να αφρατέψουν καλά.
  4. Προσθέτω κατά σειρά στο μίξερ τα αβγά (ένα-ένα), τη λιωμένη σοκολάτα, το κακάο και την πούδρα του αμυγδάλου και χτυπάω μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
  5. Αδειάζω το μείγμα σε ταψί το οποίο έχω αλείψει με βούτυρο και έχω αλευρώσει. Το ταψί πρέπει να έχει μέγεθος τέτοιο ώστε το μείγμα να έχει πάχος 3 cm. περίπου. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C (λειτουργία αέρα, εφόσον υπάρχει) για 25' περίπου. Ελέγχω αν έχει γίνει βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του. Πρέπει να βγαίνει καθαρό.
  6. Ξεφορμάρω μετά από 10'-15'. Σερβίρω πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη, σιρόπι σοκολάτας και συνοδεύω, αν θέλω με παγωτό.
  • Προσοχή! Όπως και σε κάθε κέικ, δεν ανοίγω το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γιατί δε θα φουσκώσει! Η σοκολατόπιτα πάντως δε θα διατηρήσει όλο το φούσκωμα. Θα "πέσει" λίγο μόλις τη βγάλετε από το φούρνο. Αυτό όμως είναι φυσιολογικό στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου