Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016

ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΑΡΑΚΑ, ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ














Το καθιερωμένο σπέσιαλ Κυριακάτικο φαγητό μας, σήμερα συνδυάζει κρέας με λαχανικά στην κατσαρόλα. Πρόκειται, δηλαδή, όπως λέγανε οι παλιότεροι, για "εντράδα". Σαν συνταγή δεν περιέχει κάτι το ιδιαίτερα πρωτότυπο ούτε και είναι δύσκολη στην εκτέλεση. Όμως ο συνδυασμός των λαχανικών και των μυρωδικών είναι που την καθιστά εξαιρετικά νόστιμη και ταυτόχρονα πολύ θρεπτική! Αν αποφασίσετε να τη δοκιμάσετε δε θα τη χορταίνετε! Εγγύηση!

Υλικά:
  • 500 gr. μοσχαρίσια σπάλα σε κύβους ~ 5cm.
  • 250 gr. αρακάς
  • 2 καρότα σε καρέ
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρέ
  • 1 μέτρια κόκκινη γλυκοπατάτα σε καρέ
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 5 αποξηραμένοι χουρμάδες σε καρέ
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 250 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κ.σ. ξερό)
  • 1/2 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρέας μέχρι να ροδίσει απ' όλες τις μεριές και προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο. Συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να μαλακώσει και σβήνω με το κρασί. Βράζω γι 1'-2' μέχρι εξατμιστεί και να γλασάρει και προσθέτω τη ντομάτα (με μια πρέζα ζάχαρη) και μπόλικο νερό να σκεπάζει καλά το κρέας. Προσθέτω το κύμινο, το πιπέρι καγιέν, την πάπρικα και τη δάφνη και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 45'.
  2. Προσθέτω στην κατσαρόλα τον αρακά, τα καρότα, τη γλυκοπατάτα, τους χουρμάδες και το δεντρολίβανο, αλατοπιπερώνω, προσθέτω νερό (αν χρειάζεται) και βράζω για 20' περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, αλλά όχι να λιώσουν, και να δέσει η σάλτσα. Τέλος, προσθέτω το μαϊντανό, το δυόσμο και επιπλέον ωμό ελαιόλαδο και ανακατεύω. Σερβίρω αφού κρυώσει, ώστε να αναδειχτούν καλύτερα όλες οι γεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου