Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΒΕΝΣΑΛ














Σήμερα με πολλή νόστιμη διάθεση σας παρουσιάζουμε το ψητό μας κοτοπουλάκι σε μια συνταγή εμπνευσμένη από τη γαλλική επαρχία. Φυσικά δεν είναι αυθεντικά γαλλική, αλλά έχει οπωσδήποτε τη δική μας σφραγίδα ως προς τα αρώματα και τα υλικά. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά γευστικό και, χωρίς υπερβολή, εθιστικό! Επίσης, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία του στυλ "είναι δύσκολη" ή "δεν έχω χρόνο", γιατί είναι αστεία και θα χρειαστείτε συνολικά 1 ώρα περίπου για να τη φτιάξετε (μαζί με την προετοιμασία της)! Καλή όρεξη, λοιπόν!

Υλικά:
  • Κοτόπουλο σε παϊδάκια (~1,2 kg.)
  • 1 kg. πατάτες σε ροδέλες ~1 cm.
  • 1/2 μέτριο φινόκιο σε λεπτές σκελίδες
  • 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 20 ελιές μαύρες ξεκουκουτσιασμένες
  • 250 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.σ. εστραγκόν ξερό
  • 1 κ.σ. βασιλικός ξερός
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. πράσινη πάπρικα γλυκιά (αν δε βρείτε, απλώς διπλασιάστε την κόκκινη ή παραλείψτε τη)
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • 1/2 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:
Βάζω σε ταψί όλα τα υλικά εκτός από το μαϊντανό, τα ανακατεύω πολύ καλά και τακτοποιώ το κοτόπουλο πάνω από τις πατάτες. Προσθέτω και 1 δάχτυλο περίπου νερό και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για περίπου 45' (ανάλογα το πόσο μεγάλα είναι τα κομμάτια του κοτόπουλου, ενδέχεται να μη χρειαστεί τόση ώρα. Ελέγχετε αναλόγως, έτσι ώστε το κρέας να παραμείνει ζουμερό). Όταν γίνει, πασπαλίζω με το μαϊντανό, αφήνω να σταθεί και να κρυώσει λίγα λεπτά και σερβίρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου