Κυριακή, 28 Μαΐου 2017

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΛΕ ΤΥΡΙΟΥ













Η συνταγή μας σήμερα ανήκει στις "αμαρτωλές" συνταγές. Μπόλικες θερμίδες και λιπαρά, αν και κάναμε μια προσπάθεια να τις περιορίσουμε όσο γινόταν. Πάντως μια φορά στο τόσο δεν κάνει κακό να καταναλώνουμε και ένα παχυντικό φαγητό, αρκεί να μη μας γίνει συνήθεια. Ειδικά όταν πρόκειται για μια τόσο νόστιμη μακαρονάδα! Φτιάξαμε αρωματικά κεφτεδάκια από κιμά από στήθος κοτόπουλου με σάλτσα μπλε τυριού και κρέμας γάλακτος, τα οποία χρησιμοποιήσαμε ως σάλτσα για ζυμαρικά. Πραγματικά απολαυστικά! Λεπτομέρειες της εκτέλεσης παρακάτω... Καλή σας όρεξη!

Υλικά (για 5 μερίδες):
  • 500 gr. ταλιατέλες (ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μου)
Για τα κεφτεδάκια:
  • 600 γρ. κιμάς κοτόπουλου
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 70 γρ. πεκορίνο τριμμένο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1,5 κ.γ. πράσινη πάπρικα
  • 1 κ.γ. εστραγκόν
  • 4-5 κ.σ. αλεύρι βρόμης (ή νιφάδες περασμένες στο multi)
  • 1 αβγό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Για τη σάλτσα:
  • 1,2 lt. κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση με λίγα λιπαρά)
  • 1/2 φλ. ουίσκι
  • 500 gr. μπλε τυρί Δανίας σε μικρά κομμάτια
  • 1 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:
  1. Βράζω σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά 2' λιγότερο από τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίζω και τα φυλάω.
  2. Ζυμώνω όλα μαζί τα υλικά για τα κεφτεδάκια μέχρι να πάρω ένα ομογενές και εύπλαστο μείγμα. Πλάθω κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού. Τα ψήνω στο φούρνο για 20' στους 200C.
  3. Σε κρύα κατσαρόλα ρίχνω όλα τα υλικά της σάλτσας μαζί, ανάβω το μάτι και ανακατεύω μέχρι να λιώσει εντελώς το τυρί. Μόλις λιώσει και αρχίσει να βράζει η σάλτσα, προσθέτω τα κεφτεδάκια. Τα αφήνω να βράσουν για 2'-3' και μετά προσθέτω τα ζυμαρικά. Βράζω ακόμα 2' ανακατεύοντας καλά, ώστε να απορροφήσουν τα ζυμαρικά τη σάλτσα και να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους. Σερβίρω με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Τα κεφτεδάκια, όπως είδατε, δεν τα τηγανίσαμε ως είθισται. Ψητλα στο φούρνο είναι εξίσου νόστιμα και με πολύ λιγότερες θερμίδες. Επίσης, χρησιμοποιήσαμε κρέμα με 15% λιπαρά, αν και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και κρέμα με ακόμα λιγότερα λιπαρά. Επίσης, για όσους τυχόν δε γνωρίζουν, το μπλε τυρί Δανίας είναι ένα τυρί ίδιο περίπου με το γνωστό ροκφόρ, με τη διαφορά ότι έχει πιο έντονη γεύση και περίπου το 1/3 της τιμής! Είναι όμως ιδανικό για τη χρήση που το θέλουμε, αφού η γεύση του διοχετεύεται στη σάλτσα, αμβλύνεται και δένει με τα κεφτεδάκια και τα ζυμαρικά χωρίς να τα επισκιάζει. Το ροκφόρ, καθότι πιο υψηλής ποιότητας τυρί, το τρώμε σκέτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου