Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017

ΣΑΡΔΕΛΟΠΙΤΑ














Ψαροφαγίας το ανάγνωσμα σήμερα και η συνταγή μας είναι κάτι λίγο πιο ιδιαίτερο και ξεχωριστό! Σαρδελόπιτα... τη βαφτίσαμε έτσι, γιατί κόβεται και σερβίρεται σαν πίτα, αλλά ουσιαστικά δεν είναι τίποτα παραπάνω από φιλέτα σαρδέλας τα οποία τοποθετούνται σαν εξωτερικές στρώσεις ενός σάντουιτς, το οποίο γεμίζεται με μια πεντανόστιμη γέμιση από λαχανικά. Σε κάποιες περιοχές, αποκαλούν αυτές τις «γεμιστές» σαρδέλες, «παντρεμένες». Πραγματικά είναι εξαιρετικό φαγητό και αν προμηθευτείτε έτοιμες φιλεταρισμένες σαρδέλες, η διαδικασία παρασκευής του είναι απλούστατη. Ακόμα κι αν θέλετε, όμως, να φιλετάρετε οι ίδιοι τις σαρδέλες, είναι σχετικά εύκολο. Αφού αφαιρέσετε φυσικά το κεφάλι (με τα εντόσθια), απλώς τις ανοίγετε με το δάχτυλό σας κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς τους και τραβάτε το κόκαλο προσεκτικά. Το αφαιρείτε και έτσι έχετε μια σαρδέλα ανοιγμένη στη μέση σαν πεταλούδα, χωρίς το κόκαλο. Είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε!

Υλικά:
  • 500 gr. σαρδέλες φιλεταρισμένες, ανοιγμένες σαν πεταλούδα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 μικρή πιπεριά κέρατο σε ψιλά καρε
  • 1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης σε ψιλά καρέ
  • 3-4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1/4 φλ. οξύμελι (ή ξίδι μπαλσάμικο + 1/2 κ.γ. ζάχαρη)
  • 1/2 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρω όλα τα λαχανικά μαζί εκτός από το μαϊντανό, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά τα κρεμμύδια. Προσθέτω την πάπρικα, αλατοπιπερώνω, ανακατεύω και σβήνω με το οξύμελι. Ανακατεύω μέχρι να εξατμιστεί, προσθέτω το μαϊντανό, ανακατεύω μια τελευταία φορά και κατεβάζω από τη φωτιά.
  2. Απλώνω σε ένα μικρό ταψί τις μισές σαρδέλες με το δέρμα προς τα κάτω, χωρίς να αφήσω κενό στον πάτο του. Τις αλατίζω ελαφρά και απλώνω επάνω τους τη γέμιση ομοιόμορφα. Καλύπτω με τις υπόλοιπες σαρδέλες, κατά τον ίδιο τρόπο, με το δέρμα αυτή τη φορά προς τα πάνω. Αλατοπιπερώνω ξανά, ελαφρά, περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο και ψήνω στο φούρνο στους 200°C, για περίπου 15'. Σερβίρω συνοδεύοντας με ρύζι ή πατάτες και μια δροσερή σαλάτα!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου