Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017

ΧΟΙΡΙΝΟ ΛΑΓΩΤΟ














Αν και Πελοποννήσιος στην καταγωγή, μέχρι πρόσφατα δεν είχα καν ακούσει για το λαγωτό! Ίσως να μην είναι όμως και τόσο περίεργο, καθότι πρόκειται για φαγητό που απαντάται στην Αρκαδία, ενώ στη Μεσσηνία δεν υπάρχει καν. Η ουσία όμως είναι ότι πρόκειται για φαγητό βαθιά νόστιμο και ταυτόχρονα κάπως ασυνήθιστο! Ουσιαστικά είναι χοιρινό κρέας μαγειρεμένο στην κατσαρόλα (ή κάποιες φορές και στο φούρνο) το οποίο ενισχύεται με σκορδαλιά από καρύδια η οποία βράζει μαζί με το φαγητό μέχρι να δημιουργηθεί μία πλούσια κρεμώδης σάλτσα. Σερβίρεται κλασικά με πατάτες τηγανιτές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μπορείτε να το σερβίρετε με ρύζι ή ακόμα (σκέφτηκα εγώ) και με μακαρόνια! Πάντως επειδή οι τηγανιτές πατάτες δεν έχουν και τόσο ενδιαφέρον, έκανα μια μικρή παραλλαγή την οποία, αν δοκιμάσετε, σας εγγυώμαι ότι θα βρείτε καταπληκτική! Λεπτομέρειες ακριβώς παρακάτω...

Υλικά:
  • 1 kg. χοιρινή σπάλα σε μεγάλους κύβους (~5 cm.)
  • 3 κ.σ. πελτές
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 5 γαρίφαλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
Για τη σκορδαλιά:
  • 250 gr. καρυδόψιχα
  • 1/3 φλ. ξίδι
  • 10 σκ. σκόρδο
Για τις πατάτες:
  • 1 kg. πατάτες κομμένες σε sticks
  • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • Αλάτι
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Πολτοποιώ στο multi όλα τα υλικά για τη σκορδαλιά, προσθέτοντας λίγο νερό, μέχρι να πάρω μία ομοιογενή πάστα.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά απ' όλες τις μεριές. Προσθέτω τον πελτέ, την κανέλα και το γαρίφαλο και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να αναμειχθεί καλά ο πελτές με το κρέας. Προσθέτω νερό, μέχρι να σκεπαστεί καλά το κρέας, αλατοπιπερώνω και βράζω σε μέτρια φωτιά για 1 h. Έπειτα προσθέτω τη σκορδαλιά στο φαγητό, προσθέτω και νερό, αν χρειάζεται, και βράζω ακόμα 10' μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  3. Όσο βράζει το κρέας, αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά για τις πατάτες και τις στρώνω σε μονή στρώση σε λαμαρίνα για το φούρνο που έχω καλύψει με λαδόκολλα. Ψήνω στους 200°C (στη λειτουργία αέρα, αν υπάρχει) για 25' περίπου, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν οι πατάτες.
  4. Μόλις γίνει το κρέας και οι πατάτες, τα σερβίρω μαζί... και απολαμβάνω! Είναι πολύ νοστιμότερες οι πατάτες έτσι, από σκέτες τηγανιτές. Και ταιριάζουν τέλεια με τη γεύση του λαγωτού!  

1 σχόλιο: