Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΧΟΙΡΙΝΟ ADOBO ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ (ADOBONG BABOY MAY PATATAS)














Ήρθε επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου να φτιάξω και το εθνικό φαγητό των Φιλιππίνων. Κάπως βαρύγδουπο ακούγεται αυτό, όμως κατά τα άλλα το πιάτο είναι και ευκολότατο και πεντανόστιμο! Απαιτεί ελάχιστα υλικά τα οποία είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή σε όλους και είναι έτοιμο σε 30' εφόσον έχετε κόψει τα υλικά σας. «Adobo» στα φιλιππινέζικα σημαίνει «μαριναρισμένο» και όταν χρησιμοποιείται ως όρος, περιγράφει μια συγκεκριμένη διαδικασία μαγειρέματος του φαγητού που περιλαμβάνει οπωσδήποτε σάλτσα σόγιας, ξίδι και σκόρδο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν άπειρες παραλλαγές με κρέας, λαχανικά και θαλασσινά, διάφορα μπαχαρικά, γάλα καρύδας, ανανά κλπ.. Εγώ σήμερα επέλεξα μια βασική συνταγή που περιλαμβάνει και πατάτες, καθώς και λίγη oyster sauce για έξτρα άρωμα. Στο μέλλον θα πειραματιστώ και με τα υπόλοιπα... Προς το παρόν, καλή σας απόλαυση!

Υλικά:
  • 500 gr. χοιρινή σπάλα σε μπουκιές 2 cm.
  • 500 gr. πατάτες σε μέτριους κύβους
  • 1 κεφάλι σκόρδο χοντροκομμένο
  • 6 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 6 κ.σ. ρυζόξιδο
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους
  • 1 κ.σ. oyster sauce
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. πάστα καυτερής πιπεριάς (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Μαρινάρω το κρέας με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το κρεμμύδι για 30' λεπτά.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτω το χοιρινό. Σοτάρω μέχρι να ροδίσει απ' όλες τις μεριές. Προσθέτω τις πατάτες, ανακατεύω καλά και προσθέτω τη μαρινάδα όπως είναι με όλα τα υλικά. Προσθέτω και νερό ώστε να καλύπτεται το φαγητό κατά τα 2/3 και βράζω σε μέτρια φωτιά για 30' ή έως ότου μαλακώσει το κρέας καλά και η σάλτσα μελώσει και να γίνει σαν σιρόπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου